sunnuntai 10. kesäkuuta 2012

Something to wait for

Kirjoiteltuani mahdollisesta visiitistä Edinburghiin otin yhteyttä ystävääni, josko häntä kiinnostaisi lähteä vielä kerran visiitille Skotlantiin. Hieman epäilytti vastaus, koska siitä ei ole kuin parisen vuotta kun hän siellä kävi, mutta silloin oli myöhäinen syksy, joten Kati oli varsin innoissaan ajatuksesta. Se ajatus ei kuitenkaan edennyt kovin pitkälle tultuani siihen tulokseen, että vaikka lennot saisikin edullisesti Edinburghiin ja takaisin Ryanairilta, hintataso paikanpäällä saattaisi olla kuitenkin korkeampi kuin esim. Baltian maissa.

Niinpä kuultuani työporukan matkasta Liettuan Kaunasiin pari viikkoa takaperin olin melkoisen innoissani; lennot saisi halvalla ja hintataso olisi edullinen, ja mikä parasta, Kaunas on kuulemma melkoinen shoppailijan paratiisi. Otin Katiin uudestaan yhteyttä n. viikko sitten, ja kerroin oman elämäni realiteeteista mitä rahaan tulee, ja ehdotin Edinnburghin sijaan shoppailureissua Kaunasiin. Kati oli onneksi heti mukana, ja varmisteltuani hieman työpaikalta että voisin heinäkuun loppuun ottaa parin päivän vapaan, varasin lennot Kaunasiin keskiviikkona. Matka-aika on to-su 25.-29.7., joten sää on todennäköisesti varsin mukava ja hyvällä tuurilla Kaunasissa on vielä jonkin sortin kesä-aletkin kaupoissa. Jei.


Oli muuten melkoisen hanurista huomata lentoja varatessa, että Ryanair oli taas vaihteeksi nostanut vähän kaikkia hintojaan: viimeksi kun itse ko. lentoyhtiöllä lensin, oli check-in muistaakseni 5e/hlö, mutta nyt se oli jo 12e/hlö. Lisäksi halusimme ottaa yhden matkalaukun mukaan käsimatkatavaroiden lisäksi (täytyyhän ne ostokset jossain voida roudata Suomeenkin!), ja Kati sanoi ettei sen hinta olisi mahdoton, hänen Edinburghin reissulla hinta oli ollut 30e, eli 15e/hlö meille kahdelle. Nooooh, veti vähän sanattomaksi kun matkalaukun valitessani hinta olikin 50e/laukku (15kg). Ja jos olisin halunnut 20kg:n laukun, hinta olisi ollut 70e. Että se siitä superhalvasta lennosta sitten. Hetken asiaa pohdittuamme päätimme kuitenkin ottaa matkalaukun mukaan, koska vähemmällä stressillä pääsee ostoksienkin kanssa Kaunasissa kun ei tarvitse miettiä kuinka monet kengät voi ostaa ennen kuin käsimatkatavaroiden painoraja paukkuu. Lähtökohta oli siis, että saimme edestakaiset lennot veroineen n. 44e/hlö, mutta kaikki lisäjutut, siis se matkalaukku, online check-in ja jotain muutakin, toi lisähintaa n. 40/hlö. Eipä sillä, ei Suomessa n. 81 eurolla paljon matkustella, jollei ole esim. opiskelija-alennuksia, nyt pääsee sentään Suomen rajojen ulkopuolelle ja takaisin. 

Keskiviikkona illalla olin jo niin väsynyt, etten jaksanut juuri enää katsella Kaunasin majoitusmahdollisuuksia, mutta joka tapauksessa halusin kysyä kommenttia ensin työkaverilta, joka on käynyt kaupungissa jo muutaman kerran. Sainkin pari hyvää ja edullista vaihtoehtoa, mutta kun vielä työpäivänä vilkaisin pikaisesti varausmahdollisuuksia ko. hotelleihin, olin pudota tuolilta. Ne ja suurin osa kaikista muistakin kohtuuhintaisista hotelleista näytti olevan täyteen buukattuja, ja esim. booking.com ehdotti halutulle ajankohdalle jotain reippaasti yli 300e/yö -vaihtoehtoja. Se olikin sitten vähemmän jei. Selvittelin majoitusasiaa päivällä vielä melkoisessa paniikissa, ja löysin yhden vaihtoehdon, jossa neljälle yölle tuli hintaa n. 254e/2hlöä, eli n. 127e/hlö. Eipä tuo nyt paha ole jos Suomen hintatasoon vertaa, mutta oli se kuitenkin selvästi enemmän mitä olin ajatellut. Koska siinä Magnus-hotellissa ei kuitekaan ollut kuin kaksi sopivaa huonetta, varasin toisen siltä varalta, että jollei mitään muuta oikeasti löydy, niin on edes joku järkevä yöpymispaikka (hostellit ei oikein napannut kumpaakaan ajatuksena). Koska varaus oli tehty booking.comin kautta, varauksen sai peruuttaa ilman erillisiä maksuja, kunhan sen tekee tarpeeksi ajoissa. Kotona selvitin vielä yhtä hotellivaihtoehtoa, ja juteltuani Katin kanssa asiasta peruutin ensimmäisen Magnus-hotellin varauksen, ja vaihdoin sen tien toisella puolella olevaan Ibis-hotelliin. Luultavasti ihan järkevä veto, koska nyt neljälle yölle tulee hintaa muistaakseni 177e/2hlöä, eli säästämme kuitenkin muutaman kympin majoituksessa. Ja mikä parasta, Ibis on tosiaan aivan Magnusia vastapäätä, eli molemmat ovat aivan yhtä lähellä kuulemma hyvää ostoskeskusta. 



Seuraavaksi pitäisikin sitten vähän selvitellä mitä Kaunasissa voi tehdä. Työkaverin mukaan se on nimenomaan hyvä biletys- ja shoppailupaikka, mutta mitään järisyttävää nähtävää kaupungissa ei juuri ole. Vanha kaupunki täytyy käydä katsastamassa totta kai, mutta on Kaunasissa kuulemma myös (maailman ainoa?) paholaismuseo, jossa täytyy myös ehdottomasti käydä. Tänään ajattelin selvitellä myös sitä, millä lentokentältä kannattaa liikkua kaupunkiin. Työkaverin mukaan taksi on hyvä vaihtoehto, ja sen hinta on yleensä aina n. 60 litiä, eli vajaa 20e. Silti, lentokenttäbussiin saattaisimme vielä yöllä ehtiä, ja jos siinäkin säästää useamman euron, niin bussi on minun vaihtoehtoni.