maanantai 19. heinäkuuta 2010

Matkan suunnittelua, osa 1

Noniin.. kirjoitin edellisessä tekstissä että voisin kertoa matkan suunnittelu-/varaamisvaiheesta vähän, joten tässä nyt jotain.

Lähtökohtana oli tietenkin päättää matkustusajankohta. Miehen koulu ja työharjoittelu loppuvat elokuun lopussa, joten aikaisin ajankohta oli syyskuussa. Ei sinänsä tullut yllätyksenä, että mitä aikaisemmin lähtisi, sitä edullisemmin matkalle pääsisi. Tämä siitäkin syystä, että Suomessa säät tietenkin viilenevät aika pian syksyn saapuessa ja ihmiset haluavat jonnekin lämpimään. Myös koulujen syyslomat ovat joskus siinä syys-lokakuussa, joten yritin katsoa mahdollisimman aikaisen lähtöpäivän.

Toiseksi piti vähän selvitellä, mitkä matkatoimistot yleensä tekee matkoja Egyptiin ja Hurghadaan. En muuten tässä kohtaa muista yhtään, mistä juuri Hurghada oli tullut päähän, mutta samapa kai tuo. Yhtenä syynä taisi olla se, että se on Punaisen meren rannalla, joten upeat merimaisemat olivat takuuvarmaa. Joka tapauksessa, pakettimatkoja ko. kohteeseen tekee ainakin Aurinkomatkat, Detur, Finnmatkat ja Tjäreborg. Siis ne perinteiset, mitä suomalaiset varmasti eniten käyttävätkin. Kaksi ensimmäistä tosin karsiutuivat aika nopeasti pois, koska ne toimistot eivät tee matkoja Egyptiin lainkaan vielä syyskuussa. Taisin vilkaista myös muutaman muun vähän vähemmän tunnetun matkatoimiston matkoja, mutta hinnat hipoivat sellaisia summia, että ne pystyi ohittamaan kevyesti. Tjäreborgilta olisi saanut mielettömän edullisen matkan jo elokuun viimeisinä päivinä, mutta se ei sopinut miehelle työharjoittelun takia, joten tarkkailin Finnmatkojen ja Tjäreborgin tilannetta syyskuun matkalle ties kuinka monta viikkoa. Vähän liiankin monta viikkoa ilmeisesti, koska halvemmalla (ja jostain syystä luotettavamman tuntuisemmalla) Finnmatkoilla suunnitellun hotellin viikkoreissu oli noussut muutamalla kympillä niihin aikoihin, kun matkan lopullinen varaus piti tehdä.

Hotellipäätöksestä sen verran, että ajatuksena oli ottaa tarpeeksi edullinen, mutta myös viihtyvyydeltään sopiva. Noh, eipä siitä viihtyvyydestä tiedä todellakaan yhtään mitään ennen kuin on itse paikan päällä, joten päädyimme vielä vähän edullisempaan vaihtoehtoon juuri ennen matkan varaamista. Tämä itse asiassa juuri sen takia, että viivyttelimme liian kauan matkan varaamisen suhteen, ja mietimme rahallista puolta hotellin suhteen. Onneksi selvittelin vähän ihmisten kokemuksia ja muutenkin hotellin (johon vaihtaisimme) tasoa etukäteen, sillä selvisi pari aika oleellista asiaa. Vaikka hotelli on pelkistetty ja vaatimaton, se on kahden muun hotellin kanssa samaa ketjua ja ihan vierekkäin, joten meillä on täysin samat palvelut (ravintolat, ranta, uima-allas jne.) käytössämme, kuin jos olisimme ottaneet sen hieman kalliimman. Ne kaksi (jonne oli ensin tarkoitus mennä, mutta joka jäi välistä koska viivyttelimme liian pitkään, ja se toinen, johon lopulta päädyimme) ovat siis samaa ketjua. Valitsimme siis Triton Empire Inn:n (http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g297549-d587545-Reviews-Triton_Empire_Inn-Hurghada_Red_Sea_and_Sinai.html), kun ensin mielessä oli ollut pelkkä Triton Empire (http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g297549-d631182-Reviews-Triton_Empire_Hotel-Hurghada_Red_Sea_and_Sinai.html) (ja se kolmas samaan kompleksiin kuuluva on nimeltään Triton Empire Beach Resort, sitä ei missään vaiheessa edes mietitty). Yhtä paljon hyvää ja huonoa molemmista hotelleista olen kuullut, joten sillä tuskin on sen suurempaa merkitystä, kumpaan oikeasti menemme. Ja lähtökohtana ainakin itselläni on joka tapauksessa, ettei hotellissa olla muuta kuin yöt, muut ajat ollaan rannalla, meressä tai jollain retkellä. Eri asia on sitten ne sellaiset oikeasti parisuhdematkat, kun pitää kaikki tehdä viimeisen päälle romanttisesti aina hotellia ja sen palveluita myöten. Ja kukas sanoo ettei tuollaisella reissulla voisi joka tapauksessa olla romanttista meininkiä?!?

Joka tapauksessa, tärkeää noissakin asioissa on ainakin itselle kuunnella ja luottaa omaan vaistoonsa. Ennen matkan varaamista luin esim. suomi24.fi-keskustelupalstoilta ikäviäkin kommentteja Tjäreborgiin liittyen, mutta yhtä paljon paskaa taidettiin puhua myös Finnmatkoista. Yhden henkilön yksi huono kokemus tuskin pilaa koko matkatoimiston mainetta, ja loppujen lopuksi, SHIT HAPPENS. Ihan oikeasti, Suomessa voi tapahtua vähintään yhtä paljon paskoja juttuja kuin jossain matkalla, eikä ne asiat aina ole riippuvaisia matkatoimistosta. Myös omalla käytöksellään voi varmasti vaikuttaa paljon asioihin.

Noniin, ja nyt on taas aika mennä nukkumaan, lisää matkan suunnittelua osassa 2, sitten päästään varmaan jo näihin asioihin, joiden suunnittelu ja miettiminen on edelleen vaiheessa :)

SITTENKIN: Unohtui vielä sanoa sen verran matkan suunnittelusta, että ns. omatoimimatkakin oli mielessä jossain kohtaa. Yritin kuitenkin seurailla lentojen hintoja jotakuinkin suoraan Helsingistä Hurghadan paikkeille, eikä niitä todellakaan saanut halvalla. Ainakaan sillä seurannalla, mitä itse tein. Varmasti muutaman vaihdon kautta olisi saattanut saada edullisenkin lennon (ehkä?), mutta kun ajatuksissa oli joka tapauksessa vain viikon matka, ei ole mitään järkeä käyttää useita tunteja, ehkä jopa paria vuorokautta, pelkästään kohteeseen matkustamiseen. Ajallisesti pidempi matka taas ei omien opiskelujen takia oikeastaan edes tullut kyseeseen. Toisekseen, vaikka lentomatkoihin olisikin voinut käyttää hieman enemmän aikaa, huomasin pikaisella tilannetarkastuksella, ettei itse järjestetty lentomatka ja sen lisäksi hotelli olisi tullut välttämättä kovinkaan paljon edullisemmaksi kuin pakettimatkan varaaminen. Joskus, varsinkin tällaisissa tapauksissa, jälkimmäinen vaihtoehto matkan järjestämisen suhteen yksinkertaisesti on järkevämpi, mukavampi ja omalla tavallaan stresittömämpikin vaihtoehto.