keskiviikko 26. elokuuta 2015

Liian iso Aasia

Saan tosiaan kiittää kaveriani siitä, että päädyin lähtemään Borneoon matkallani. Jostain syystä tuntui silti siltä, että kun niissä maisemissa kerran ollaan, niin voisi sitä jotain muitakin paikkoja tsekkailla matkan varrella. Perhentianista olen kuullut vain hyvää, mutta myös sitä, että se on aika turistimesta nykyään. Vaikka toisaalta, mikäpä ei olisi... harvassa taitaa ne saaret olla, joissa ei olisi joku käynyt. Joka tapauksessa, aloin aika randomisti selata Google mapsia, ja huomattuani Singaporesta koilliseen pienehkön saaren, päätin että sinne pitää mennä. Saari on Pulau Tioman, ja vaikka sielläkin on tietenkin useampia suomalaisia käynyt, niin ajattelin että menen mielelläni sellaiseen paikkaan, mistä en ainakaan kavereiltani ole kuullut.



Tällä hetkellä reitti on muodostunut seuraavaksi: olen Singaporessa maanantaina aamupäivällä n. klo 11.45, ja vietän siellä yhden yön, että saan toivottua edes hetken aikaerosta ja ettei heti tarvitse lähteä säätämään uuden matkan kanssa. Lennän Singaporeen Amsterdamin ja Hong Kongin kautta ja matka kestää yhteensä n. vuorokauden, joten on ehkä ihan hyvä hengähtää siinä välissä. Ja on muuten hyvä että saavun perille päiväsaikaan, helpottaa varmaan vähän liikkumista vieraassa kaupungissa ensimmäistä kertaa.

Singaporesta tarkoitus on siirtyä bussilla Pulau Tiomanille, joka on ihan random saari, jonka bongasin kun katselin Google mapsia ja mietin minne voisin poiketa ennen Borneon saarelle siirtymistä. Perhentian on tietenkin yksi paikka mistä olen kuullut vain hyvää, mutta jotenkin ajattelin että olisi kiva käydä sellaisessa paikassa, missä ainakaan oma kaveripiiri ei ole vielä poikennut. Ja silti se Perhentian tulee esille aika ajoin, ja olen alkanut nyt taas pohtia, että pitäisikö sittenkin poiketa sinne Tiomanin sijaan... kääk, mitä tehdä? Sitähän tälle reissulle ei pitänyt tehdä liikaa, suunnittelua. Saa mennä ihan oman flown ja fiiliksen mukaan!

Kuva täältä.

Joka tapauksessa, minne ikinä päädynkään Singaporesta muutamaksi päiväksi tai n. viikoksi, niin sieltä suuntaan Kuala Lumpuriin yöksi tai kahdeksi, jonka jälkeen suuntaan nokan kohti Borneota. KL:sta olen kuullut lähinnä että se on tylsähkö paikka, ja toisaalta osa porukasta sanoo rakastavansa sitä kaupunkia. Shoppailumahdollisuudet siellä on ilmeisesti aika huikeat joka tapauksessa. Pari yötä riittänee siellä, siinä ajassa ehtii nähdä Petronasin tornit ja mahdollisesti Batu cavesin. Tuo lentopäivä KL:sta Borneoon Kota Kinabalulle on pakko lyödä lukkoon jo nyt, sillä lentojen hinnoissa on huimia eroja; jos ostan lennot nyt jo, hinnat on vain muutaman kympin (viimeksi katsoessani KL-KK oli n. 30e), kun taas viikon varoitusajalla ostetut lennot voivat olla reilusti yli satasen kalliimmat.

Borneossa päädyin pysymään Sabahin puolella, sillä yksistään siellä on todella paljon nähtävää. Aikaa Borneossa tuntuu silti olevan liian vähän, koska lennot Kota Kinabalulta Singaporeen ostin jo Air Asialta 13.10., niin että ehdin Singaporeakin vilkaista. Borneossa kiinnostaa tietenkin luonto, mutta kun kaikkea en vaan ehdi mitenkään näkemään, niin luultavasti kyselen sitten paikanpäällä ne must-see-kohteet. Gunung mulun kansallipuisto, Uncle Tan´s wildlife camp, Kinabalu-vuorelle kiipeäminen, Sepilokin orankien kuntoutuskeskus, Sipadanin paratiisisaari snorklauksen osalta... siinä muutama paikka mitkä kiinnostaisi!



Kuvat täältä ja täältä.



Saas nähdä mitä tästä tulee, vähän alkaa jo jännittääkin kun jäljellä on enää 17 työpäivääkin (ja vähän enemmän päiviä noin muuten, mutta  työpäivät on ne mitkä lasketaan)! Ainiin, tein aamukammankin töihin :D kuva on napattu viime viikolla, kun matkaan oli tasan kuukausi.



Ja silti, tässä muutama kohta Madventuresin seikkailijan oppaasta, mitkä vaan pitäisi muistaa (helpommin sanottu kuin tehty, varsinkin näin ekakertalaiselle. Kirja sentään on nyt luettu kannesta kanteen, pitäisi kai aloittaa uusintakierros):

"Chillaa! Jo tässä vaiheessa - ennen kuin olet edes suunnitellut matkaasi pidemmälle. Ota paristot pois Duracell-pupun hanurista, istu alas ja hengitä rauhallisesti. Märkäkorvamatkaajan ensimmäinen virhe on ahnehtiminen. Pyritään plokkaamaan vyön alle aivan liian monta paikkaa liian lyhyessä ajassa.

Suunnittelun tärkein asia:
Oikeastaan ainoa suunnitelma, jota todella tarvitset, on jämerä lähtöpäätös. Liian moni jättää matkaunelmansa nousuhumalaisiksi puheiksi ja sortuu sitten keksimään selityksiä ajan- ja rahanpuutteesta. Kuten Madventures on jo aikojensa alusta sanonut näille uskossaan heikoille: älä selitä, vaan lähe menee!"