tiistai 1. helmikuuta 2011

Valokuvaaminen vedessä

Thaimaan matkaan liittyy aika olennaisena snorklailu, sikäli mikäli se on mahdollista. Touko-kesäkuu kun sattuu olemaan jo sellaista aikaa, että vettä saattaa tulla joskus enemmänkin ja tuulet saattavat sekoittaa meriveden siihen kuntoon, ettei siellä pääse edes uimaan, saati sitten snorklaamaan. Joka tapauksessa haluan olettaa että snorklaamaan pääsee, ja tällä kertaa aion (yrittää) olla vähän viisaampi ja nopeampi vedenalaisen maailman kuvauksen ollessa kyseessä.

Monkeypod WP206, tällaisella mentiin Punaisessa meressä.


Ennen Egyptin matkaa jätin tosiaan vedenkestävän kamerapussin ostamisen turhan myöhään, ja kyllähän se tavallaan vähän kostautui. Lähdin nimittäin liikenteeseen kymmenen euroa maksaneella suojapussilla. Kyllä se ihan hyvin asiansa ajoi, mutta nyt ajattelin panostaa uuteen hieman enemmän, koska uskon että parempiakin vaihtoehtoja on tarjolla. Toisaalta yritän usein ainakin rantalomilla päästä myös snorklailukohteisiin, joten vedenalaista maailmaa tulee jonkin verran myös kuvattua ja silloin kamerapussiin panostaminen on varmasti sen arvoista.

Matkoille otan yleensä mukaan sekä järkkärin että pokkarin, ja jälkimmäistä on nytkin ajatuksena käyttää veden alla kuvailussa. Canonilla on tarjolla omia ihan järeitä koteiloita kameroille, mutta en ole ihan varma löytyykö omalle kameramallille koteloa ja jos löytyykin, niin hinta on aika paljon, siis siitäkin huolimatta että tuohon asiaan tahtoisin oikeasti panostaa. Eli kotelo on varmasti hintansa arvoinen, mutta hintaluokka (yli 200e) ylittää kyllä oman budjettini, valitettavasti.

Muovisia sukelluspusseja kameroille valmistaa esim. Monkeypod, Ewa-Marine ja DiCAPac. Itselläni on tosiaan tuo ensimmäisen merkin edullisin pussi, seuraavaksi ajattelin laittaa rahani omalle kameralle sopivaan DiCAPacin pussiin. Tämä lähinnä siksi, että merkki vaikuttaa aavistuksen luotettavammalta kuin Monkeypod, ja koska Ewa-Marinen tuotteet menee hinnaltaan samaan kastiin kuin Canonin kotelot, eli liian kalliiksi minulle. Verkkokauppa.comista saa yleensä aika edullisesti tuotteita ja sieltä lähdin nytkin ensimmäisenä katsomaan Canon Powershot SX210 IS -mallille sopivaa pussukkaa. Kameralle sopiva kotelo löytyi muutaman mutkan kautta, ja vertailin myös pikaisesti hintoja muualla netissä (Suomessa), mutta hintahaarukka leijui 65-75 euron välillä. Ebaysta löysin oikean kotelon hintaan $43,99 plus n. 8 dollarin postarit, eli saisin sen ainakin satavarmasti edullisemmin kuin Suomesta. Ostopäätöstä en onneksi tehnyt, koska pitää seurailla hintoja vielä muualtakin, esim. Amazonista. Tiedä sitten onko suunnitelmissa oleva kotelopussukka yhtään parempi kuin Monkeypodin, mutta tuleepa testattua! Sen verran innokas snorklailukuvailun suhteen kuitenkin olen, että kertakäyttökameran varaan en niitä kuvailuja jätä. Äsken kuvia blogiin hakiessani huomasin muuten myös Monkeypodilla ihan mielenkiintoisen pussin, kympin kalliimpi kuin halvin, mutta sitä tuskin lähden testaamaan.

Canonin oma sukelluskotelo jollekin kameramallille.



DiCAPac WP-610, tätä lähden luultavasti seuraavaksi kokeilemaan.



Ewa-Marinen sukelluspussi, tarkoitettu ilmeisesti järkkärille.



Monkeypod WP303. Hinta Verkkokauppa.comissa n. 20e.


Yksi vaihtoehto, ja suhteellisen varma sellainen, olisi ostaa uusi kamera, joka on tehty jo lähtökohtaisesti vedenkestäväksi. Itse asiassa Canonin Powershot D10 on ihan testivoittaja ja Verkkokauppa.comissa se maksaisi n. 270e, eli melkein saman verran kuin Canonin kotelot joillekin malleille. Kysymys kuuluukin, miksi ostaisi kalliin kotelon, kun samaan hintaan saa jo ihan vedenpitävän kameran. Kamera toki houkuttaa, mutta tilanne on täysin sama kuin kotelon kanssa; budjetti ei tälle reissulle anna periksi. Myös Olympuksella on vedenpitäviä malleja, mutta tässä kohtaa olen melkoisen merkkiuskollinen Canonille. Tämä johtuu ehkä siitäkin, että ensimmäisellä Thaimaan matkalla jollain turistilla oli snorklausretkellä joku Olympuksen kamera, minkä olisi pitänyt pitää vettä viiteen metriin asti, mutta kamera oli mennyt rikki ihan vain pintauiskentelussa. Kaverin ilme kertoi aika paljon, ja sen jälkeen olen ollut aika epäileväinen Olympusten vesikameroiden suhteen. Vaikka varmasti vastaavanlaista voi tapahtua minkä merkin kanssa tahansa.

Canon PowerShot D10, soveltuu kaikenlaisiin harrastuksiin, myös snorklailuun. Hinta Verkkokauppa.comissa n. 270e.