torstai 17. maaliskuuta 2011

Mondon Phuket / retket

Kirjoittelinkin jo tuolla aikaisemmassa tekstissä siitä, että Mondon nettisivujen mukaan lehden numerossa 1/2009 oli jotain juttua Phuketista, ja että miten Phuketin pakettimatkasta saa mahdollisimman paljon irti. Yritin kysellä tuota lehteä työpaikallakin, mutta kenelläkään ei sitä ollut, tai ainakaan kukaan ei sitä myöntänyt ja halunnut omaansa minulle vaikkapa vaan lainata.

Eilen olin kuitenkin aikaisempaa jotenkin fiksumpi, ja juuri Mondon sivuilla eksyin lukemaan juuri sen kyseisen jutun, mikä lehden oikeastakin versiosta löytyy. Juttu oli vähän erilainen kuin mitä olin ajatellut, mutta kyllähän siitä varmaan vinkin, kaksi sai itselleen napattuakin. Raya Yain saarta siinä ehdotettiinkin päivän, kahden ajaksi, mutta luulen että se on meidän budjetille turhan kallis juttu, vaikka valitsisikin kahdesta majapaikasta sen edullisemman. Mutta voihan siellä käydä sitten vaikka vain päivän snorklausreissulla.

Sitä useamman kerran mainostamaani retkipostausta en ole tainnut muuten vieläkään tehdä, heh. Lyhyesti voisin kuitenkin kertoa jotain: retkeä ylipäätään suunnittelen lähinnä siksi, että tiedän muilla lähisaarilla olevan vielä Phuketin rantoja upeammat snorklailuvedet. Aika nopeasti lähinnä Thaiklupin foorumia luettuani selvisi, että snorklausretkeä kannattaa suunnitella joko Similan saarille, Raya Yaille (tunnetaan myös Racha Yaina), Phi Phille tai Raya Noille.



Phi Phi tosin on enemmän kansoitettu kuin muut, joten siinä on sitten omat plussat ja miinuksensa siinäkin. Pääsisi ainakin käymään The Beach -leffan kuvauspaikoilla, hih. Aikaisemmalla Thaimaan matkallahan käytiin serkun kanssa katsastamassa se laguuni, johon The Beah -kirja on aikanaan perustunut, ja jonka pohjalta taas tehtiin leffa. Yhtenä retkivaihtoehtona kiehtoo myös James Bond -saaren reissu, mutta siitä en ole vielä ihan varma, että sisältyykö siihenkin snorklausta.

James Bond -saari



Similanin saarten retki taas houkuttaa siksi, että saaret on muistaakseni rauhoitettu, tai ainakin niin, että siellä tarkkaillaan tosi hyvin sitä, kuinka paljon ja missä turisteja päästetään liikkumaan. Niinpä jokin aika sitten siellä oli yksi saari ja sen korallipaikat suljettu kokonaan yleisöltä, että luonto pääsee rauhoittumaan ihmisen aiheuttamalta rasitukselta. Aivan loistavaa, että tuollaiset asiat osataan ottaa nykyään huomioon, ehkä siis tulevaisuudessakin on mahdollista nähdä upeita koralleja. Similanin saaret ovat kuitenkin maantieteelliseltä sijainniltaan hieman kauempana kuin esim. Raya Yai, joten sinne melkein pitäisi lähteä sitten ainakin pariksi päiväksi, että retki olisi varmasti hintansa arvoinen. Luikkua foorumilta lainatakseni:

"Jos yksi pitäis valita niin ehdottomasti Similan, mutta maksaako vaivaa mennä päiväksi snorklaamaan niin on eriasia. Aamulla lähtö klo.6, minibussilla 1½ tuntia Tap lamun satamaan josta 1½-2 tuntia speedboatilla Similanille jossa 2x1tunnin snorklaus ja takaisin sama matka. Rankka reissu joka tapauksessa, olen itse 2 kertaa käynyt sukeltamassa ko. päiväreissulla."

Similan saarilta


Eli vaihtoehtoja retken suhteen kyllä löytyy, ehkä liikaakin, eikä päätöstä todellakaan varmaan edes voi tehdä Suomesta käsin. Täytyy tutustua retkitarjontaan ja niiden järjestäjiin paikanpäällä ja sitten tehdä se lopullinen päätös. Ja toisaalta, oli päätös mikä tahansa, kaikki ovat varmasti hyviä eikä vikatikkejä pääse syntymään. Ja minun taas täytyy sitten laskea rimaa vähän alemmas, koska kuvittelen kaikista snorklaus- ja korallijutuista ihan liikoja ja kuvittelen niiden olevan sellaisia kuin jossain täydellisessä maailmassa. As if.