tiistai 1. maaliskuuta 2011

Mondon kautta Paratiisiin

Sain eilen töissä uusimman Mondon vihdoin käsiini, ja koska en edes älynnyt aikaisemmin seurata lehden ilmestymisajankohtaa, yllätys oli ehdottomasti mukava. Eilen illalla sitten pääkirjoitusta lukiessani älysin, että miksiköhän en ole Mondoa aikaisemmnin ottanut puheeksi blogissa, lehtihän on omalla tavallaan kuitenkin yksi parhaimpia matkailulehtiä. Luultavasti tulenkin siis palaamaan lehteen vielä jatkossa, ja kun asia mieleen kerran tuli, pitää varmaan myös kaivaa kaikki aikaisemmat Mondot esiin ja tutkia, josko niistä löytyisi jotain kivaa tulevaan matkaan liittyen.


Joka tapauksessa, Mondon pääkirjoituksessa oli erittäin hyvä pointti matkailuun liittyen (olen ehkä siitä sanonutkin jo joskus aikaisemmin?):

"Nyt se on tutkimuksella todistettu. Matkustamisessa ei ole parasta itse matka, vaan matkan suunnittelu. Viime vuonna julkaistussa hollantilaisessa tutkimuksessa haastateltiin noin tuhatta ihmistä ennen matkaa ja matkan jälkeen. Tutkimus osoitti selvästi, että matkailija on onnellisimmillaan matkaa suunnitellessaan. Toisin sanoen lomakohteen valinta, tulevan loman pohtiminen, lehtijuttujen lukeminen ja netissä surffaaminen toivat onnen tunnetta enemmän kuin itse reissu."

Kirjoituksessa kerrottiin vielä lisääkin tutkimuksesta ja sen tuloksista, mutta ohitan ne ja lainaan vielä hieman lisää Heikki Valkamaa:

"Mitä mieltä tutkimuksesta pitäisi olla? Uskon, että tulokset pitävät osin paikkansa: matkan valmistelu on puolet matkasta. Mutta ainakaan minulle matkan ainoa tarkoitus ei ole välitön onnellisuudentunteen saavuttaminen. Matkoilla voi oppia asioita, joista on iloa - ja onnea - myöhemmin elämässä. Mitä pidempi matka, sen varmemmin tutustuu paikalliseen kulttuuriin."


Ja juuri siitä syystä, että omaa matkaa tässä yritän kovasti suunnitella, tutustua kohteeseen jo etukäteen jne., voin allekirjoittaa lainatuista teksteistä kaiken. Mikään ei tuo parempaa tunnetta kuin se, että tietää jonkun ihanan rantaloman odottavan muutaman kuukauden päässä, ja että pääsee tutustumaan uusiin paikkoihin ja kokemaan yleensäkin kaikkea uutta. Matkan jälkeen olo onkin yleensä melko, jollei nyt onneton tai surkea, niin ainakin tyhjä, ja edellisen Thaimaan matkan jälkeenhän minuun iski kulttuurishokki. Siis sen jälkeen kun olin palannut Suomeen. Sekin jo kertoo jotain omasta innostuksestani ja tavasta sopeutua uusiin paikkoihin, kun kulttuurishokkia ei todellakaan tullut Thaimaassa, vaan vasta sen jälkeen. Muistan sen todella hyvin, en meinannut sopeutua Suomen kevääseen, kouluun ja normaaliin arkeen mitenkään, haikailin vain takaisin lämpöön ja vasta parin, kolmen viikon kuluttua kotiutumisesta aloin päästä takaisin normaaliin rytmiin. Toivon Todella paljon, että sitä ei tarvitse kokea uudestaan, vaikka silloin onkin onneksi jo kesäloma alkanut koulustakin.

Asiasta toiseen, nimittäin Paratiisiin. Sinnehän ollaan suuntaamassa tosiaan toukokuussa, ja melkeinpä kirjaimellisesti. Tänään alkoi Subilla Paratiisi-niminen sarja, joka kertoo nimenomaan Phuketista ja siellä asuvista ja työskentelevistä suomalaisista. Katsoin jakson Mtv3:n Katsomosta, ja täytyy sanoa että kyllähän tuollainen sarja koukuttaa, kun näkee juuri niitä paikkoja, joihin on luultavasti menossa. Sarjassa esitellään esimerkiksi Raya Diversin sukellus-/snorklauskeskusta, jonka järjestämiin retkiin olenkin jo ihan hyvin tutustunut ennen sarjan alkamistakin. Samoin ensimmäisessä jaksossa käytiin Koh Racha Yain saarella, mikä on yksi erittäin potentiaalinen vaihtoehto retkikohteena omalla matkallamme. Täydellinen ajoitus siis tuolle sarjalle, ehkäpä sieltä tulee bongattua vinkki jos toinenkin kevään aikana!!