keskiviikko 6. huhtikuuta 2011

Internetiä, kirjoja ja lehtiä / negatiivisia ihmisiä

Myönnän, olen aikamoinen netti-holisti. Kuitenkin jo muutama viikko takaperin vereni alkoi suurinpiirtein kiehumaan töissä tajuttuani, miten kielteiseksi kirjoja ja lehtiä kohtaan ihmiset ovat netin myötä tulleet. Soittelin asiakkaille Mondosta (matkailulehti), he kun olivat käyneet matkamessuilla 2011 kutsuvieraina, ja saatiin kustantajalta tarjota heille kivaa pakettia vielä messujen jälkeenkin messujen pääyhteistyökumppani Mondosta. Kuitenkin todella moni ei ollut edes kiinnostunut kuulemaan sitä tarjousta, koska eivät olleet joko kiinnostuneita matkailusta (häh, mitä ihmettä te sitten matkamessuilla teitte??) tai lehdestä (eivätkä edes tunteneet koko lehteä). Monet myös totesivat vain saavansa kaiken tarpeellisen tietonsa netistä, eivätkä matkalua varten mitään lehtiä tarvinneet.

Juu, ymmärrän toki, ei niillä lehdillä pitkälle pötkitä, mutta ei myöskään netin avustuksella, vaikka sieltä paljon vinkkejä saakin. Netti on täynnä ties mitä tietoa, josta pitää myös osata haravoida ne oikeasti tärkeät ja oikeat tiedot, koska jos kaiken uskoo mitä siellä kirjoitetaan, on nopeasti pulassa.

Oma lähtökohtani onkin, että vaikka saankin suurimman tiedon netistä ja esimerkiksi keskustelupalstoilta, ja niillä tiedoilla lähden liikkeelle, niin haluan todellakin selvittää myös sen, mitä kirjaston kirjoilla ja ilmestyvillä matkalehdillä on tarjota aiheeseen tai kohteeseen liittyen. Vaikka kirjoissa tiedot saattavat olla vanhentuneitakin (vrt. netistä haalittu tieto), sieltä voi myös helposti löytää pieniä juttuja, mitä ei netin järjettömästä tietomäärästä välttämättä tule yhtä helposi poimittua. Sama pätee lehtiin, ja vaikken matkalle joka vuosi pääsisikään, tulen luultavasti jatkossakin tilaamaan jotain matkalehteä. Nyt on hyvä tilanne, kun saa töiden kautta Mondon luettavaksi, siellä on paljon pitkiä juttuja ja ainakin ihan mielettömän upeat kuvat. Enpä siis yhtään valehtele sanoessani asiakkaille, että Mondon parissa pääsee upeille nojatuolimatkoille!

Lainassa olevasta Thaimaa-oppaasta on löytynyt jo todella hyviä perustietoja Phuketiin (ja Thaimaahan) liittyen, vaikkei maa enää olekaan täysin uusi tuttavuus. Itse asiassa joissain määrin tiedot on kirjasta löytynyt jopa paljon helpommin kuin netistä, koska kirjassa tiedot on rajattu juuri haluamaani kohteeseen, ja netistä taas joutuu valikoimaan ties kuinka monista sivustoista ne, mitä alkaa selaamaan tietoa löytääkseen, eikä silti välttämättä löydä haluamaansa.

Varmasti tähän koko aiheeseen vaikuttaa tietenkin sekin, kuinka paljon yleensä haluaa kohteestaan tietää jne., mutta ainakin itse olen niin sekopää koko matkailu-aiheen kanssa, että yritän sen saada itsellekin luettavaksi, oli se tieto sitten netissä, kirjoissa tai lehdissä. Ja suosittelen sitä lämpimästä muillekin, älkää olko turhan rajoittuneita tietolähteidenne suhteen!