torstai 20. tammikuuta 2011

Myöhäinen päivitys Egyptistä

Uusintayritys. Tälle blogille. Katsotaan onko tässä mitään järkeä. Jäi nimittäin päivittämättä koko Egyptin reissu tänne.. kuinka yllättävää, heh.

Lyhyesti edellisestä siis: matka oli ainakin lämmön, auringon ja snorklailun osalta juuri sitä mitä pitikin. Lämmintä todellakin oli, öisinkin lämpötilat pysyivät ihan varmasti yli 30 asteen, vaikkei missään kyllä lämpömittaria nähty. Sunnuntai meni aika lailla taas totutellessa uuteen ympäristöön, ja kävimme myös ostamassa varmaan ihan liian kalliit snorklausvälineet maanantain retkeä varten. Sitä kun ei ihan kuitenkaan hallinnut sitä tinkimisen jaloa taitoa, vaikka kuinka oli tahkonnut siitäkin tietoa päähän ennen matkaa. No, maanantaina kävimme todellakin suomalaisen sukellusfirman järjestämällä retkellä snorklailemassa, ja olihan se sen arvoista! Todella hienoa. Tiistaina snorklailimme "omalla" rannalla, eli Empire beachin rannalla. Parin sadan kävelymatka ei haitannut, ja toisena päivänä osasi jo ihan hyvin ohittaa paikalliset tyrkyttäjät. Joita muuten riitti melkein riesaksi asti, voin vain kuvitella miten ensimmäistä etelänmatkaa Hurghadassa viettäneet niihin suhtautui..

Joka tapauksessa, tiistain ilta venyi vähän liian myöhään ottaen huomioon, että tiistain ja keskiviikon välisenä yönä lähdimme bussilla Kairoon. Siinä saattoi vähän olla alkoholia veressä kun bussiin noustiin, ja nukkuessahan se meni itse kullakin koko bussimatka. Itse heräilin lopulta kun olimme jo Kairossa, eikä mennyt kauaa kun olimme jo pyramideillakin. Mies oli kovasti sitä mieltä että onhan ne ihan jees nähdä, mutta että ne on vain tosi vanhoja kivikasoja. Haha :D itse taas olin suhteellisen innoissani moisista kivikasoista, ja kävimme myös yhdessä hautakammiossa, joka ei kyllä ollut kummoinenkaan.. mutta eipä tuo haitannut kun sisäänpääsy oli muistaakseni vain n. 4e. Kairon retkellä kävimme myös tutustumassa papyrusmyymälässä ja näimme miten niitä tehdään ja mistä aidon sellaisen tunnistaa. Reissu oli aika raskas, mutta koska Egyptiin ei välttämättä tule ihan heti palattua, halusin ehdottomasti ne pyramidit nähdä.

Keskiviikkona yöllä tulimme myöhään takaisin Hurghadaan ja jatkoimme vielä iltaa juopottelemalla vähän lähibaarissa, mikä kostautui seuraavana päivänä: krapulaa ei välttämättä ollut, mutta ilmeisesti se matkan ainoa oikea drinkki sisälsi jotain mikä ei sopinut vatsalleni, koska koko torstain makasin hotellihuoneessa vatsataudissa. Mies toki haki heti paikallisia lääkkeitä apteekista, mutta eipä ne heti auttaneet, ja harmittaakin että torstain snorklailut jäi omalta osaltani väliin. Onneksi mitään sen isompaa ei oltu suunniteltu torstaille, mieskin kävi vain omassa rannassa uiskentelemassa. Itsekin yritin, mutta aika heikolle se jäi, kun ei ollut syönyt oikein mitään koko päivänä ja vessassa kuitenkin piti ravata, noh, ihan liian usein ainakin. Eniten jännitti miten perjantain käy, koska sille päivälle olimme varanneet mönkijäsafarin.

Perjantaina olo oli kuitenkin sen verran parantunut, että otin riskin ja päätin lähteä retkelle joka oli kuitenkin jo maksettukin. Hieman jännitti miten vatsan kanssa pärjään, mutta ihan hyvin se meni, mitä nyt aamulla oli ongelmia päästä itse paikkaan mistä retki alkoi. Pienten säätämisten jälkeen olimme kuitenkin oikeassa paikassa ja ihan hauskahan se retki oli, vaikkei "aito beduiinileiri" ihan vakuuttanut meitä, heh. Pidempäänkin olisi voinut mönkkärillä ajella! Ainiin, ja otettiinhan meistä kaikista järkyttävät turistikuvat, joista sitten maksettiin itsemme varmaan kipeäksi, koska pakkohan sellainen oli saada. Kamalat turistikuvat :D mutta sitähän me siellä oltiin, turisteja ihan isolla T:llä.

Egyptistä noin muuten muutama mainitsemisen arvoinen asia: siellä tosiaankin vallitsee tyrkyttämisen ihmeellinen maailma. Ja toki se kuuluu paikalliseen kulttuuriin, mutta se menee kyllä aika paljon jo ylikin, lähinnä ehkä syö asiakkaita pois. Itse ainakin olisin ehkä mennyt käymään useammassakin kaupassa, mutta ei vaan tehnyt mieli kun kaikkiin oltiin väkisin vetämässä.
Toinen asia on paikallinen liikennekulttuuri. Jota ei siis taida käytännössä olla. Se on täysin kaaosmaista (kuten varmaan monissa vastaavanlaisssa maissa), liikennesääntöjä ei ole tai ainakaan niitä ei noudateta, ei myöskään nopeusrajoituksia. Alueella, jolla Suomessa olisi rajoituksena luultavasti 50km/h, meidän taksikuski ajoi yli satasta ja ihan rehellisesti voin sanoa että pari kertaa luulimme että kohta lähtee henki. Oli muutamasta sentistä kiinni ettemme rysäyttäneet lujaa vauhtia toisen auton perään.
Tärkein asia ainakin meidän kohteeseen liittyen: Punainen meri!! Sitä ei voi sanoin kuvailla, miten kaunis paikka se on, korallit ovat harvinaisen hyvässä kunnossa ja upeita kaloja, rauskuja ja ties mitä nähtiin ihan vaan kotirannassa. Eli jos sukeltaminen ja snorklaus kiinnostaa, voin lämpimästi suositella Egyptiä ja Punaista merta, se on paratiisi siinä mielessä. Kuulemma jopa parempi paikka esim. snorklailuun kuin jotkin Thaimaan paikat, koska näkyvyys on parempi ja vesi kirkkaampaa.

Joka tapauksessa, lauantaina olikin sitten paluu kylmään ja inhottavaan Suomeen, vaikka mieheni oli kyllä siinä vaiheessa jo ihan valmis palaamaankin kotiin. Ja onhan se toki ihan kivaa, mutta kyllä olisin itse viihtynyt siinä lämmössä pidempäänkin. Ja ihanassa Punaisessa meressä ♥