sunnuntai 27. syyskuuta 2015

Aasia 2015: Neljä päivää sukellusta ja yksi päivä lepoa Tiomanilla

Keskiviikkona olin yhdeksän aikaan Tiomanilla, ja koko ferry-matka menikin oikeastaan nukkuessa/torkkuessa. Ajattelin olevani pirteämpi, mutta miten väärässä olinkaan päivän edetessä..

Lampsin suoraan Tekekin (Tiomanin "päärannan") ainoalle tientapaiselle, ja käveltyäni edestakaisin oikealle ja vasemmalle hetken aikaa, totesin etten mitenkään tietäisi, mistä löytäisin Tioman dive centren, minne piti päästä hetimmiten. Toki mopotaksien tarjoajia oli, ja kun yksi tuntui tietävän minne mun piti päästä, en enää epäröinyt yhtään, vaan otin kympin mopokyydin oikeaan osoitteeseen. Olisihan sinne hyvin kävellytkin, mutta rinkka selässä tietämättä oikeasti minne on edes menossa ei se ajatus ollut enää mielessä

Perillä menin sukelluskeskuksen yhteydessä olevan Swiss cottagen respaan/tiskille kysymään mistä löytäisin sen henkilön, jonka kanssa olin ollut aikaisemmin yhteydessä. Kuinka ollakaan, hän sattui olemaan vieresssäni, ja teki minulle pikaisen esittelyn mitä oli tapahtumassa. Swiss cottagessa ei ollut vapaita huoneita mulle, mutta päätettiin jättää majoituksen etsiminen vähän myöhemmälle päivään, sillä sukelluskurssi oli alkamassa.

Swiss cottagen / Tioman dive centren aluetta.


Kurssilla aloitti mun lisäksi neljä henkilöä: kaksi jenkkiä, ja yksi singaporelainen nuori pariskunta. Toinen jenkeistä oli nuorempi ja jonkinlaisessa vaihdossa Singaporessa, vanhemman jenkin matkusteluista en ole kuullut tai kysynytkään. Kurssi alkoi teorialla, ja tässä kohtaa pääsemme siihen väsymykseen. En tiedä yhtään kuinka kauan katsoimme ajallisesti PADIn opastevideota, mutta kyllä vaan alkoi silmäluomet painaa, kun takana oli melko paljon matkustamista ja ihan liian vähän unta erityisesti edellisenä yönä. Ongelma olisi tuskin ollut niin iso, jos opetuskieli olisi suomi, mutta kun englanniksi tulee yhtäkkiä eteen ihan uusia sanoja, niin meinasi usko loppua jo aika alkuvaiheessa.. boyancy, deflate, inflate, hose, cylider valve, ascent, descending, first stage.... eikä siinäkään mitään, mutta kun nuo sanat piti osata yhdistää asiaan, josta ei suomeksikaan tiennyt yhtään mitään. Noh, teorian pari ekaa osuutta käytiin läpi (en nukahtanut), sitten lounaalle, ja lounaan jälkeen - mitäs muutakaan kuin sukeltamaan! Okei, ei se ihan vielä sukeltamista ollut, mutta opettelua ainakin, sen verran matalalla että paniikin iskiessä pääsi helposti pintaan.

Sukellusopettaja Claire.

Ekan kerran varusteiden kanssa oli taas vähän peukalo keskellä kämmentä, mutta kun katseli mitä muut tekee, niin pysyi jotenkin perässä. Yksi ongelmahan uusien sanojen kanssa oli, ja on kyllä vähän edelleenkin, että vaikka aloin pikkuhiljaa ymmärtää niitä, en osannut vielä käyttää niitä itse missään lauseissa tai muodostaa mitään fiksua niistä (kun kaikki sitä paitsi unohtui heti jos aihe vaihtui seuraavaan), ja tästä syystä kaikki kysymyksetkin jäi esittämättä. Vaikka oon kerran käynyt discover scuba diving -kokeilulla, ei letkun kautta hengittäminen ollut ihan itsestäänselvyys (siitäkin huolimatta, että snorkkelia olen kyllä käyttänyt vaikka kuinka paljon). Pikkuhiljaa se alkoi tuntua paremmalta, ja ekan päivän jälkeen oli aika voittajafiilis.



Haze oli torstaina aivan kamala, savun haistoi ja ilma oli huono. Tajusin mitä Claire tarkoitti kun oli sanonut että joskus jäisi mieluummin veden alle hengittämään puhdasta ilmaa.

Listaa skillseistä mitä piti suorittaa kurssin aikana.

Lounastauko.

Monitor lizard!



Majoituspaikan kävin hakemassa itselleni ekan kurssipäivän lounastauolla. Sukellusopettaja Claire vinkkasi kolmesta paikasta, ja kävin kahdessa niistä kysymässä huonetta. Ensimmäisessä vapaana ollut budget-hintainen dormi oli kolmelle hengelle, ja siellä oli kyllä oma vessa, mutta jotenkin se ei ihan vakuuttanut, kun hintakin oli 100 ringgittiä. Toisessa paikassa meinasi olla vähän sama tilanne, koska seuraavana päivänä olisi public holiday, jonka takia useat majapaikat olivat täysiä. Tarjolla oli joku yli parisataa maksava parempi huone, mutta budget-hintaan 80MYR sain sitten Coral reef Tiomanilta kahden hengen huoneen (jaetut vessat alakerrassa), jossa on tuuletin ja pari tallelokeroa. Budjettimatkailijana olin osannut varautua tähän, joten shokki ei ollut paha, ja mikäs tässä ollessa 3-4 yötä, kun huoneesta saa toiset ovet auki suoraan merelle päin. Aamiainen ei tähän hintaan kuulu, mutta eipä tuo haittaa, koska olen syönyt sen joka aamu Tiomanilla ollessa Swiss cottagessa ennen kurssin alkamista samalla alueella. Sielläkin aamiaiset on ollut tosi yksinkertaisia, esim. vähän munakokkelia ja pari paahtoleipää. Mutta hyvin aamiaisilla on pärjännyt.



Coral reef.

Neljä päivää Tiomanilla kului aivan jäätävän nopeasti, enkä ehtinyt tekemään mitään muuta. Aamulla kurssi alkoi yleensä yhdeksän aikoihin, välillä teoriaa, paljon sukellusta ja skillsien suorittamista, ja yleensä illat venyi aina vähintään seiskaan asti. Sen jälkeen kuvio olikin suihkuun, syömään ja nukkumaan. Eilen oli mun syntymäpäivä, ja siinähän sekin meni vikan kurssipäivän puitteissa, mutta hei! Mulla on nyt OWD-kurssi käytynä ja saan sukeltaa 18m asti! Mitenkään järisyttävän innoissani en missään vaiheessa asiasta (siis sukeltamisesta tai kurssista) ollut, ehkä väsymyksenkin takia, mutta tieto tuosta sukellusmahdollisuudesta on mahtava, enkä missään nimessä kadu kurssin käymistä, siitäkin huolimatta että chillailu ja saareen tutustuminen muuten on jäänyt ihan kokonaan. Viimeinen sukellus oli tietysti paras, sillä kävimme hienolla riutalla katselemassa fisuja, ja nähtiin siellä riuttahaikin. Ja tietty paljon nemoja. Haze oli torstaina niin järkyttävän paha, että eipä täällä olisi paljon muuta sukelluksen lisäksi "voinut" tehdäkään, ja kun aurinko ei ihan kirkkaalta taivaalta paista, niin ei harmita ettei voi arskaa ottaa rannalla. Saisi kyllä alkaa muuten pikkuhiljaa vähän enemmän, että saisin väriä iholle!

Final examen tekemistä lounastauolla. Läpi meni, 92% oikein 50 kysymyksestä. Tämän jälkeen oli toki vielä jäljellä pari sukellusta, skillsejä ja muuta pientä.

Otin alunperin yöpymiset Coral reefissä vain kolmeksi yöksi, mutta kun selvisi että viimeinenkin kurssipäivä venyisi aika pitkälle, otin vielä yhden lisäyön. Se on nyt takana ja chillailen Coral reefin vieressä olevassa mestassa, mistä tsekkasinkin Tiomanille saapuessani yhden huoneen. Tää on mahtava paikka, mukavia ihmisiä. Eilinen venyi tässä samassa paikassa puoli kahden paikkeille yöllä vaikka olin jo aikaisemmin tosi väsynyt, ja nyt väsyttää edelleen, vaikka nukuin mielestäni ihan hyvin. Siksipä aamupäivä on mennyt vain lojuessa. Kohta painallan syömään jotain ja sitten hakemaan rinkka ja liikkumaan jotenkin ABC-rannalle vielä yhdeksi yöksi. Matkustamista Tiomanilta Kuala Lumpuriin en todellakaan olisi jaksanut tänään.