maanantai 21. syyskuuta 2015

Aasia 2015: Helsinki-Amsterdam

Sunnuntaina mulla oli herätys suunnilleen vartin yli viisi, ja pikaisen päällepukemisen jälkeen sainkin jo kyydin kentälle. Olin siellä vähän kuuden jälkeen, sitten säädin check-init kentällä ja heitin rinkan remmien solmimisen jälkeen baggage dropiin. Ja ei muuta kuin aamiaista ostamaan. Ja joka ikinen kerta ne lentokenttähinnat yllättää, vaikka kuinka olisi varautunut siihen. Lasillinen omenamehua 3,50e? For real? Sen lisäksi mussutin jonkun lohiwrapin, yhteissumma yli 10e. Uskomatonta.

Mietin jo kotona että otanko jotain lukemista mukaan, kun en ole viime aikoina saanut kotonakaan mitään luettua, mutta kun painoa riitti rinkassa ja repussa muutenkin, niin ajattelin että ostan sitten matkan päältä jos tarvetta tulee. Toistaiseksi ei ole tarvetta ollut, eli onneksi jätin kentältäkin ostamatta, vaikka sitä harkitsinkin.

Suomessa oli aika, hm, harmaata lähtiessä.

Aika meni aika nopeasti, samoin Finnairin lento Amsterdamiin. Olin saanut jo lauantaina tiedon sekä sähköpostiin että tekstarilla, että jatkolento Damista Hong Kongiin on 4h 55min myöhässä. Onneksi olin jo matkalla ja suoriutumassa Keravalle noihin aikoihin kun tieto tuli, joten paniikki ei ehtinyt isommin iskeä. Perillä kaverin luona ehdin lisäksi jo saamaan säpoon uudet tiedot lennoista Hong Kongista Singaporeenkin, eli stressi jäi tuolta osin tosi minimiiin. Joka tapauksessa ehdin sitten sen verran ottaa selvää ja kuulla kaverilta, että Damin kentältä pääsee tosi helposti tyyliin vartissa keskustaan, eikä lippu maksa paljoa.



Niinpä suunnitelma oli selvä: lento oli Hollannissa paikallista aikaa klo 9.45, ja otin suoraan suunnaksi keskustan, kunhan olin ensin pörrännyt aikani kentällä selvitellessä sitä, mistä ja millä junalla ihan oikeasti sinne keskustaan pääsen, niitä junia kun lähtee vähän kauemmaksikin.

Päivä meni aika lailla Amsterdamia ihmetellessä. Mihinkään kovin kauas en kävellyt, ja jossain vaiheessa väsymyskin alkoi painaa, mutta väitän silti saaneeni ihan hyvän käsityksen tuosta kaupungista: coffee shoppeja ei tarvitse etsiä, punaisten lyhtyjen alueen huomaa kyllä kun sinne vahingossa eksyy, paikka muistuttaa Venetsiaa (mutta Damiin ei eksy niin helposti), eikä siellä ole mitenkään superhalpaa. Noi asiat jäi päällimmäisenä mieleen. Oikeasti en silti tiedä kuinka olennaisen osan kaupungista näin (kävinkö edes lähellä vanhaa kaupunkia?), ja näin jälkikäteen ajateltuna tuntuu että olin melkoisessa väsymyshuurussa koko päivän.


Pitkin poikin kaupunkia kulki muutama eri kulkue, pärisyttivät rumpuja ja sen sellaista.

Evästauko.





Takaisin kentälle lähdin vähän ennen puoli neljää, ja painalsin suoraan vain turvatarkastukseen, jonka jälkeen etsin oikean portin. Vaan siinäpä oli taas ihmettelemistä, kun näytössä luki kyllä oikea kellonaika lähdölle, mutta kohteena Moskova. Sentään älysin katsoa mitä muuta näytössä luki, ja huomasin että portti onkin vaihtunut. Tässä vaiheessa aikaa ei ollut kamalasti kyllä enää jäljellä, ja yritin epätoivoisesti etsiä pistoketta jostain, että pääsisin lataamaan päivän aikana tyhjentynyttä kännykän akkua.. se löytyi sitten sen oikean portin "check-inin" sisäpuolelta, mutta minäpäs en sitten päässytkään sisään niillä boarding passeilla, mitkä Helsingistä olin saanut. Piti käydä jossain transfer-paikassa vaihtamassa ne oikeisiin. Aina oppii uutta, ja hei, muistetaas nyt että vaihdoin ekaa kertaa ikinä konetta yksin! Transfer-tiskillä poika (kyllä, se oli enemmän poika kuin mies :D ) varmisti tiedot, että olin tilannut kasvisaterian lennolle ja että olin tsekannut vain yhden matkatavaran ruumaan. Kaikki kunnossa, ja sain reilun 15 euron arvoisen voucherin käytettäväksi kentällä. Olin kuitenkin jo syönyt keskustassa ja ostanut kentältä vesipullon, joten tuntui ettei ollut tarvetta ostaa mitään. Menin siis takaisin portille, mutta naiset olivat aivan varmoja, että mun pitäisi käyttää se voucheri johonkin. Kurkkasin nurkan taakse, mutta siellä ollut kioski ei ollut auki, enkä jaksanut yksinkertaisesti kävellä enää yhtään, joten jäipä sitten se voucher käyttämättä. Lopulta pääsin odottamaan koneeseen nousemista ja lataamaan hetkeksi kännykkää ja tablettia (note to self: pitää ostaa toinen laturi).

Nyt istuskelen sitten koneessa ja kirjoittelen tätä tekstiä kun suuri osa muista ihmisistä vetää sikeitä. Pitäisi itsekin, mutta haluan jatkossakin kirjoittaa päivän tapahtumat mahdollisimman nopeasti ylös, kun ovat vielä tuoreessa muistissa. Saa sitten nähdä milloin pystyn tämän julkaisemaan, mahdollisesti Hong Kongin kentällä.

Muutama sana muuten Cathay Airwaysista, jolla lentelen loppumatkan: tää on ilmeisesti useamminkin valittu maailman 3. turvallisimmaksi lentoyhtiöksi, ja muutenkin lueskelin paljon positiivisia juttuja firmasta ennen lähtöä. Ihan vakuuttava tää on ollut, kasvissafka oli hyvää, henkilökunta ollut ystävällistä, penkit on jees (niskatuen korkeutta saa säädettyä, ja sitä saa taivuteltua myös sivuilta, mikä tekee nukkumisen kivemmaksi!) ja niissä kaikissa on näytöt ja valinnanvaraa esim. leffojen osalta on mukavasti. Ja tarjolla siis ihan uusiakin leffoja, esim. uusin Mad Max tekisi melkein mieli katsoa uudestaan kun nyt voisi. Yhden pätkän tuossa jo katselinkin, mutta ehkä vetelen nyt hetken sikeitä, että jaksaa vielä huomenna matkustella lisää. Tällä hetkellä matka-aikaa on näköjään 6,5h, me lennetään jossain... öö, Venäjän yllä ehkä? 10.44am ollaan suunnilleen perillä. Kello on Amsterdamissa nyt jotain yli kymmenen illalla ja kohteessa jotain yli neljä yöllä. Jatketaanpas kirjoituksia taas huomenna, öitä!

(Kuvista muuten sen verran, että kännyllä räpsityt saan varmaan ainakin joissain paikoissa lisättyä blogiin jo nyt, mutta muuten lisäilen kuvat blogiin varmaan vasta matkalta palattuani)