tiistai 29. syyskuuta 2015

Aasia 2015: Viimeiset hetket Tiomanilla, next stop: Kuala Lumpur

Sunnuntaina sain lopulta itseni jossain vaiheessa liikkumaan sen verran enemmän, että raahauduin lounaalle ja sen jälkeen hakemaan tavarat Coral reefistä samalla kun pyysin omistajia soittamaan mulle taksin Tekekin toiseen päähän, josta pääsi kävellen muutamassa minuutissa ABC:lle. Matka ei ollut tosiaankaan pitkä, mutta ilma oli sen verran lämmin,  etten jaksanut raahautua toista majoituspaikkaa pidemmälle. Nazris placesta olisi saanut ilmeisesti 20 ringgitilläkin jonkinlaisen dormihuoneen, mutta kysyin suoraan saada nähdä millainen 100 ringgitin seaview oli, ja vaikka alunperin ajattelin tsekata tosiaan muutaman muunkin mestan, niin totesi huoneen olevan tarpeeksi hyvä hintaansa nähden yhdeksi yöksi, ja otin sen. Huoneessa oli leveä parivuode, oma vessa ja suihku, ja hintaan kuului myös pyyhe.

Polku Tekekiltä ABC:lle.

Nazris Place I.

Huoneen vallattuani lähdin käppäilemään ABC:ta pitkin, ja tajusin että laiturille oli ihan hyvä matka. Eipä siinä muuten mitään, mutta kun seuraavana päivänä sinne pitäisi reippailla rinkka selässä. Noh, ei se matka oikeasti niin paha ollut mitä alkuun vaikutti, mutta käveltyäni rannan päästä päähän ja palattuani taas laiturille, päätin ottaa aikaa kauan kävelyyn menisi vielä takaisin kämpälle. Hidastelin tarkoituksella ja pysähdyin kuvaamaankin, ja matkaan meni puolisen tuntia. Sen verran piti siis varata seuraavaa päivää varten. Onneksi varmistin vielä majoituspaikalla lauttojen aikatauluja, sillä tiedossa olikin aikainen herätys: ainoa lautta lähtisi klo 6.30am ja sekin aika oletettavasti Tekekiltä, eli ABC:lta lähtö olisi jo kuudelta.



Näkymiä ABC:lta.

Kello oli viisi kun väsymys vei voiton ja totesin tarvitsevani päiväunet. Puoli tuntia ei riittänyt ja vedin sikeitä tunnin ajan, mutta kummasti sitä virkistyi! Suihkun jälkeen menin syömään ja värittelin siinä odotellessa vähän värityskirjaakin, etten ihan turhaan olisi sitä kanniskellut mukanani :P Tekekillä Cabanassa (se rela paikka Coral reefin vieressä, missä loppukoettakin tein lounaan aikana) olin syönyt tosi hyvän kasvishapurilaisen, mutta ABC:n raflassa se oli vähän erilainen: siinä ei ollut lainkaan pihviä, vaan pelkkiä kasviksia ja salaattia, haha.
Tähän väliin pakko heittää lyhyt kommentti ruoista: joo, Kansainvälisen seikkailijan oppaassakin lukee että pitäisi syödä vain keitettyjä, kuumennettuja kasviksia, mutta oon ottanut riskejä eikä toistaiseksi ole ollut yhtään mitään ongelmaa. Pelkkää salaattia en missään todellakaan tilaisi, mutta jotenkin ne kypsentämättömätkin kasvikset on olevinaan enemmän ok, kun ovat "osa muuta ruokaa". Ehkä pitää koputtaa puuta, mutta toistaiseksi kaikki tosiaan erittäin ok, ja varmasti maitohappobakteeritkin auttaa tässä.
Joka tapauksessa, ruoan jälkeen tein pienen käppäilyn vielä rannalla ja menin huoneeseeni laittamaan kamat kasaan seuraavaa aamua varten: herätys oli joskus vartin yli neljä, että lähtisin viideltä kävelemään, että olisin puoli kuudelta satamassa etten ainakaan myöhästyisi päivän ainoasta lautasta.
No, ajoissa ainakin olin seuraavana päivänä, koska kävelyynhän meni vain vartti ja olin perillä klo 5.10, kun lautta lähti tosiaan kuudelta.. tai noh, piti lähteä, koska tietenkin se oli myöhässä.
Ei varmaan tarvitse arvata, että lauttamatka meni nukkuessa. Onneksi olin älynnyt ottaa sukat mukaan reppuun ja pitkähihaisen päälle, koska noilla lautoilla on yleensä aina ilmastointi sen verran kovalla, että siellä palelee helpostikin.

Mersinin sataman edustalla odottamassa bussia Kuala Lumpuriin.

Perillä Mersingissä olimme puoli yhdeksän aikaan aamulla. Näky oli sielläkin surullinen hazen takia, niin harmaata...
Olin onneksi lukenut juuri edellisenä iltana jostain blogista bussimatkoista Kuala Lumpuriin, ja tiesin ettei tarvitsisi lähteä bussiasemalle asti selvittämään bussien aikatauluja. Jonkun sivuston mukaan niitä menisi vain illalla kuudelta ja vielä sitäkin myöhemmin toinen (plus varmaan paikallisbussit, joiden kanssa en olisi oikein jaksanut lähteä säätämään), joten olin melkoisen iloinen kun melkein sataman edessä oli bussimatkoja tarjoava firma moneen paikkaan Malesiassa. Vanhempi mieshenkilö kysyi minne olen menossa, jonka jälkeen sain valita paikan bussista ja maksoin sen, 41,50MYR, eli n. 8,50e. Tämä oli asia mistä olin valmis maksamaan vähän enemmänkin, koska matkustaminen väsyttää ihan kivasti muutenkin, tämän bussin tiesin sentään menevän ihan suoraan KL:iin. Bussi tulisi kymmeneltä hakemaan meitä samasta paikasta, joten oli hyvin aikaa käydä syömässä vähän aamiaista viereisessä paikassa.
Aamiainen olikin aika mielenkiintoinen.. saman katon alla oli muutama ruokaa tarjoava "yritys", joista yhdestä ostin veden ja saman paikan mummo sanoi että istu odottamaan pöytään. Mummo kuitenkin hävisi eikä sitä näkynyt vähään aikaan, joten en enää tiennyt oliko se tuomassa mulle aamiaista vai mitä oli tapahtumassa. Niinpä lampsin toisen tiskin listaa katsomaan ja otin fried noodles with eggsin. Ja sehän ei ihan sellaista ollut mitä luulin. Paistettu kananmuna siinä nuudeleiden päällä kyllä oli, mutta nuudeleiden seassa oli myös jotain muuta, oletettavasti ehkä kanaa. En voi olla varma, koska en ole syönyt kanaakaan niin pitkään aikaan, etten varmuudella ehkä tunnista sitä jostain muusta lihasta. No, koska joskus olen kuitenkin sanonut, että jos joskus pääsen kuukaudenkin reppureissulle, niin voin silloin syödä matkalla kanaa tarpeen vaatiessa, jos kasvisruokaa ei ole tarjolla, joten reippaasti yritin sitten syödä niitä lihanpaloja vähän nuudeleiden joukosta. Okei, aika vähälle se kyllä jäi, koska pelkäsin myös miten vatsani mahdollisesti reagoisi kanaan, kun ei siihen ole tottunut. Sen verran söin kuitenkin että sain vähän vatsaan täytettä, ja kävin varmuuden vuoksi ostamassa matkalle jostain kioskista vähän suklaata ja sipsiä (argh, missä kaikki OIKEAT ruokakaupat on täällä?! Noh, niistä ja muusta ihmettelystä enemmän juttua varmaan matkan jälkeenkin, nämä tekstit on nyt ihan puhtaasti tapahtumien kertomista).

Bussi tuli yllättäen (not) vähän myöhässä, ja lähdimme ajelemaan Kuala Lumpuria kohti n. klo 10.20. Oli kiva istua välillä vähän paremmassa bussissa, ja onneksi siellä sai säädettyä ilmastointiakin, niin en palellut, vaikkei huppari ollutkaan päällä. Alkumatka meni vähän aikaa maisemia - lähinnä palmumetsiä, Malesia kun on ilmeisesti maapallon suurin palmuöljyn tuottaja - katsellessa, mutta sitten alkoi taas silmät luppaamaan siihen malliin, että kävin nukkumaan. Siinähän sekin matka taas meni, kunnes yhden aikaan pysähdyimme vessassa käymään ja mahdollisesti pieniä ostoksia tekemään. Ja uskomatonta mutta totta, edes Tiomanilla en ollut päässyt kokemaan kyykkyvessaa, vaan eka kokemus sellaisesta tapahtui tuolla kyseisellä "huoltoasemalla". Ei paha, hengissä ollaan! Pysäkiltä ostin myös matkalle pinkin väristä hedelemää (jonka selvitin myöhemmin pitaijaksi) ja ananasta. Bussin etuosassa oli lappu, jonka mukaan olisimme perillä vasta viiden aikaan, mitä hieman ihmettelin, mutta onneksi torkkuminen autossa sai ajan taas kulumaan, ja olimme perillä oikeasti jo suunnilleen vartin yli kolme.


Hakattua palmuviljelmää?

Mutta perillä missä Kuala Lumpurissa, siinäpä oli ihmettelemistä seuraaviksi minuuteiksi!